De Toekomstbestendige Tuin

Wij werken veel uit het handboek ‘De Levende Tuin’ van onze branchevereniging VHG. Leven is toekomst en daarom werken wij graag aan ‘de toekomstbestendige tuin’. In deze omgeving kun je natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Een fijnere en vooral gezondere omgeving voor jezelf, de kinderen en dieren.

Pure noodzaak

Een groene tuin is belangrijker dan ooit. Al onze buitenruimtes samen maken groot deel uit van de oppervlakte van ons land. Klein of groot, het kan een klein stukje natuur worden. Natuur die we hard nodig hebben! We worstelen steeds meer met milieuthema’s als klimaatverandering, hogere temperaturen in de stedelijke omgeving, wateroverlast bij extreme regenbuien en grote hoeveelheden CO2 en fijnstof in de lucht wat invloed heeft op onze gezondheid. Groen om ons heen helpt mee om dit allemaal te verbeteren. Kinderen spelen liever buiten in een groene omgeving. Natuur is goed voor het milieu. Groen zorgt ervoor dat regenwater makkelijker wegspoelt en bomen, planten en bloemen zuiveren de lucht en zorgen voor meer biodiversiteit.

Er zijn vier belangrijke pijlers in de toekomstbestendige tuin:

  1. Biodiversiteit: zonder dieren geen levende tuin. Veel bijen- en vlindersoorten worden met uitsterven bedreigd.
  2. Energie: omdat planten water verdampen, verkoelen ze de omgeving.
  3. Water: geeft een rustgevend gevoel en verdringt hinderlijke achtergrondgeluiden.
  4. Bodem: is de basis van iedere levende tuin. Bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen in de grond zorgen dat de voedingsstoffen binnen het bereik van de planten komen. Ze zijn essentieel voor gezonde en vitale planten en bloemen.