Planten die niet thuishoren in Nederland kunnen schadelijk zijn. Ze verdringen andere planten, veroorzaken brandblaren of groeien dwars door asfalt en beton heen. Daarom is het belangrijk dat er snel ingegrepen wordt. Bestrijding doet InGroen Projecten op een manier die niet schadelijk is voor de natuur.

Diverse soorten invasieve exoten

Plantsoorten die van nature niet in Nederland voorkomen, kunnen een ware plaag vormen. Omdat ze weinig natuurlijke vijanden hebben, groeien ze vaak erg snel en kunnen hiermee andere soorten verdringen en/of schade veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is de Japanse duizendknoop. Deze plant is in staat om dwars door asfalt en beton heen te groeien. Dit kan gevaarlijk zijn voor kwaliteitsbehoud van wegen, gebouwen en bruggen.

Ook kan de biodiversiteit in het nauw komen door invasieve exotische planten. Wanneer deze de inheemse flora verdringt, neemt de diversiteit af en komen ook insecten en vogels in de problemen. Zo zijn er Nederlandse bossen die totaal overwoekerd worden door de Japanse duizendknoop. Hier wil niets anders meer groeien.

Bestrijding

Op dit moment bestrijden we de Japanse duizendknoop met warm water. Het water van 99 graden Celsius wordt met een hogedrukspuit op de plant gespoten. Deze duurzame en voordelige methode geeft een goed effect.

Preventie

Beter dan bestrijden, is  een preventieve aanpak. InGroen Projecten maakt de juiste afwegingen tussen de verschillende keuzes: kunnen we de reuzenberenklauw op plekken waar geen mensen komen niet gewoon laten staan? Geeft de Canadese guldenroede, een andere exoot, überhaupt overlast? Kunnen we de Japanse duizendknoop in een nog eerder stadium aanpakken? Het is belangrijk om over deze materie na te denken voordat er blind bestreden wordt. Door klimaatveranderingen gaan we deze veranderingen steeds vaker tegenkomen. Een volledig aanpak kost ons te veel. Dan kunnen we er beter voor zorgen dat de preventieve bestrijding beheersbaar blijft.