Even voorstellen aan…

Arjan

is eigenaar van InGroen Projecten en Huisje Boompje Plantje. Arjan is vooral te vinden bij de groene projecten buiten en achter de schermen richt hij zich met name op de financiële kanten van het bedrijf en alles wat met personeel te maken heeft.

In 2012 is Arjan begonnen met zijn eigen bedrijf. Destijds had hij niet de intentie om te groeien, maar al vrij snel kwam Arjan erachter dat hij het alleen niet ging redden. Inmiddels heeft hij, samen met Milan, een fantastisch team om zich heen kunnen vormen. De projecten variëren van kleine werkzaamheden bij particulieren tot enorme klussen bij grote bedrijven, zowel binnen als buiten. 

Waar ben je trots op?

Ik ben enorm trots op het team. We hebben veel verschillende competenties binnen onze groep. We vullen elkaar vaak goed aan. Er zijn een aantal bij die technisch erg gedreven zijn, anderen hebben een enorme passie voor groen. Hoewel we een aantal hectische jaren achter de rug hebben, ervaar ik momenteel een bepaalde rust en stabiliteit. En dat is superbelangrijk om de kwaliteit van de dienstverlening te kunnen verbeteren en waarborgen. We kunnen kritisch kijken naar wat en hoe we het doen en wat we in de nabije toekomst willen bereiken. Samen, als team.

Wat is het grootste verschil die je ervaart in de groenbranche van nu ten opzichte van de branche 20 jaar geleden?

Het grootste verschil is dat ik mij nu afvraag of een hovenier ook een ‘alleskunner’ moet kunnen zijn.

25 jaar geleden begon Arjan met het onderhouden en soms aanleggen van kleine tuinen. Wat toen vooral heel belangrijk was, is plantenkennis. Arjan zijn eerste ervaring met plantenkennis was bij een tuin- en houtcentrum. Hij maakte daar in perioden van 4 à 5 weken alle planten “schoon”: de planten stonden er netjes, onkruidvrij, geknipt en geschoren bij. De kracht van herhaling bracht Arjan verder: zijn plantenkennis en passie voor groen breidden zich verder uit. In de jaren hierna is Arjan gestart met zijn vervolgopleiding aan de G.A. van Swieten Tuinbouwschool in Frederiksoord en is hij werkzaam geweest bij verschillende hoveniersbedrijven. In 2012 startte hij met zijn eigen bedrijf. Tot zover ‘alles groen’, maar het wenselijke beeld had langzaamaan een andere, minder groene, invulling gekregen. Tuinen werden veel meer dicht gestraat en omheind door schuttingen en als er een boom ingeplant werd, moest dat het liefst wel in de bestrating of een grindbak, want het moet allemaal wel proper en blaadjes moeten eenvoudig opgeruimd kunnen worden. “De tuin is een verlengstuk van de woonkamer”, zoals in veel televisieprogramma’s naar voren komt en ja… in een woonkamer horen toch echt geen blaadjes.

In een periode van, naar schatting, 15-20 jaar veranderde tuinen in grijze oppervlakten vol met ‘hard materiaal’: schuttingen, bakken, grind en heel veel bestrating. Gekscherend riep ik wel eens: “ik ben hovenier, geen stratenmaker.” Want hovenier word je natuurlijk niet voor je passie voor tegels of grind…

Toch komt er een einde aan deze periode. In de afgelopen jaren is het ook weer flink veranderd. Arjan erkent bepaalde veranderingen die buiten zichtbaar zijn: het is later winter en de winters zijn milder dan voorheen. De noodzaak van meer groen is zichtbaar en de nieuwe generatie gaat daar makkelijker in mee.

En dat maakt het vak voor mij weer veel aantrekkelijker. Een hovenier hoeft niet per se een alleskunner te zijn: er komen steeds meer groene uitdagingen waar expertise voor gevraagd wordt. Een thema als klimaatverandering speelt hierbij een grote rol. Expertises als groene daken en gevels, waterinfiltratie en buffering, biodiversiteit en biologische diversiteit spreken mij aan. Ik hoop dat de komende 15-20 jaar een next level is van hoe ik de eerste jaren als hovenier beleefd heb.