De Jungle van…

Monique

ook wel @theplantcrazy op Instagram, woont in Kampen en heeft een enorme jungle in huis.

Wanneer begon je liefde voor planten?

Ik ben 15 jaar geleden begonnen met vleesetende planten. Allerlei soorten. Als ik vriendinnen nog wel eens vraag over vroeger beginnen ze nog over de vleesetende planten. Ik had ze niet voor de vliegjes, maar omdat ik ze heel fascinerend vond. De afgelopen jaren is het wel wat meer uit de hand gelopen. Doordat ik een hersenschudding opliep een paar jaar geleden, kwam ik meer thuis te zitten. Juist doordat ik veel thuis zat, kreeg ik meer tijd om me te verdiepen in planten en kwamen er steeds meer planten in huis.

Wat is je favoriete plant?

De Philodendron en Maranta zijn wel echt favoriet. Begonia’s vind ik ook heel tof, maar die kunnen soms wel wat lastiger zijn. Mijn favoriete plant? Dat is misschien toch wel de Begonia pavonina. Op het eerste oog lijkt hij niet heel bijzonder, maar als je er een zaklamp op schijnt, zie je opeens een heel blauwe waas over de plant.

Waar koop je het liefst je planten?

Ik vind het allerleukst om ze te ruilen, maar verder bij Huisje Boompje Plantje, het tuincentrum of online. Vaak moet je de bijzondere of niet veel voorkomende planten online kopen. Dit is soms spannend, maar negen van de tien keer gaat dit goed en zitten ze goed verpakt. Ik heb één keer een stekje gekocht welke niet heel goed aankwam. Die heb ik zo ‘vertroeteld’ dat het nu een super mooie volle plant is.

Ook al komt een plant misschien niet mooi aan. Geef niet op: het kan goedkomen en alsnog een hele mooie plant worden!

Welke plant staat bovenaan je wensenlijstje?

Als geld niet zou meespelen, zijn er een paar Philodendrons die ik ooit graag zou willen hebben. Dit zijn de Philodendron red moon, Philodendron strawberry shake en de ​​Philodendron red anderson. Deze planten zitten rond de €200,- tot €1000,- en dat zou ik er nooit voor neerleggen.

Hoeveel uur per week ben je gemiddeld bezig met de planten?

Water geven duurt echt wel een paar uur. Ik neem wel echt de tijd hiervoor, maar dat vind ik juist fijn: niet haasten, maar lekker op je gemak alles bij langsgaan. Eén keer in de twee weken controleer ik alle planten extra om te kijken of ze beestjes/ongedierte hebben. Als je dit regelmatig doet, ben je vaak de insectenplaag voor. Verder kosten stekjes ook veel tijd.

De winter komt eraan. Wat is je ‘winterverzorgingstip’?

Geef je planten minder water. Ze komen in ‘winterrust’ en verbruiken dan minder. Kijk per keer hoeveel ze nodig hebben. Verder is het de tijd om de bladeren af te stoffen.